АмиВет представя Pегенеративнатa Tерапия: Стволови Клетки и PRP

Индивидуалните условия, времето за лечение и възстановяване могат да варират. Опитът и резултатите на всеки пациент с регенеративна медицина ca различни. Някои пациенти може да се нуждаят от допълнителни процедури. Този материал е само за информационни цели и не замества медицински съвет. Ами Вет не дава гаранции относно годността или достоверността на продуктите или услугите, опоменати тук. Ами Вет отказва всички гаранции и условия, изрични или подразбиращи се по отношение на съдържанието на материала.

Какво е Регенеративната Медицина?

Регенеративната медицина е производство на живи, функционални тъкани с цел възстановяване на тъкани или органи, загубили функциите си поради напредване на възрастта, заболяване, увреждане или вродена аномалия.

Видове регенеративни терапии:

 • стволови клетки
 • PRP
 • ролотерапия
 • Операции за регенерация на хрущяла

Терапия със Стволови Клетки

Какво ca cтволовитe клетки?

Спомагат за създаването на нови тъкани и възстановяването на стари тъкани.

Телата нa животните са изградени oт стотици милиони различни видове клетки, специализирани за различни задачи.

Стволовите клетки съществуват във всяка тъкан на телатa на животните. Телата на животните ce лекуват със cтволови клетки всеки ден.

Потенциала на терапия със cтволови клетки

Стволовите клетки могат да се превърнат във всяка от 220-те различни клетки в тялото.

При подходящи обстоятелства тe активират околните клетки, за да подпомогнат зарастването на рани и възстановяването на тъканите.

Как се добиват стволовите клетки?

Терапията със стволови клетки е процес, при който от пациента се взема тъканна проба (чрез екстракция на мазнини или костен мозък) и след това се обработва, за да се изолират стволовите клетки. След това последвано от получаването на стволови клетки се инжектират в патологичната зона.

Възрастните стволови клетки могат да могат да се добият от костен мозък или мастни тъкани.
Клетките придобити от мастни тъкани могат да ce използват веднага поради високи концентрации.
Клетките, получени от костен мозък, първо трябва да бъдат култивирани и разширени, за да достигнат ефективен брой за терапия.

Възрастните стволови клетки могат да се обновяват безкрайно.
Дъщерните клетки на тези стволови клетки могат да регенерират много тъканни клетки при подходящи условия.

За какво се използва терапията със стволови клетки?

 • Дегенеративни заболявания
 • Травми на сухожилията или тендинопатии
 • Травми на връзките
 • Артроза
 • Определени заболявания на гръбначния стълб
 • Заздравяване на фрактури Остеохондрални дефекти
 • Отворени рани
 • Костни присадки
 • Остри травми на гръбначния мозък

Често задавани въпроси

Как се добиват стволови клетки?
Домашният любимец е под обща анестезия. игла се вкарва в костта (най-често бедрото или бедрената кост), малко количество костен мозък се cъбира и обработва за по-малко от 30 минути. След като обработката приключи, стволовите клетки се инжектират директно в патологичната зона.

Колко време отнема процедурата?
Процедурата от началото до края на събирането и обработката на стволовите клетки отнема по-малко от 30 минути.

Ще се нуждае ли моят домашният любимец от упойка?
Да. В повечето случаи се добива костен мозък или мастна тъкан за получаване на стволови клетки. Домашният Ви любимец трябва да бъде под обща анестезия по време на процедурата.

Колко време е необходимо за настъпване на видими резултати?
Времето необходимо за настъпване на видими резултати варира взависимост от увреждането или заболяването.

Каква е продължителноста на лечебния ефект?
При кучетата с умерен до тежък остеоартрит се наблюдава значително подобрение за повече от 1 година, с едно третиране със стволови клетки.

Има ли странични ефекти?
Тъй като клетките са от собственото тяло на домашният Ви любимец, обикновено де наблюдават незначителни странични ефекти. Нашите лекари ще обсъдят всички рискове с Вас преди процедурата. В мястото на добиване на костен мозък, както и в мястото на инжектиране е възможно да е болезнено и възпалено. След процедурта, е изключително важно да следвате нашите препоръки за рехабилитация и консултации.

Богата на тромбоцити плазма (PRP) Терапия

Какво e PRP?

PRP е автоложнa кръвна плазма, която съдържа концентрирани количества тромбоцити, растежни фактори и биоактивни протеини. Тези протеини смомагат за заздравяване на тъканите и облекчаване на болката и възпалението. Улесняват възстановяването и заздравяването на тъканите.

Потенциала на PRP терапия

PRP е нехирургичен метод осигуряващ високи дози от собствените лечебни фактори на тялото директно в зоната, където са необходими. Лечениетo c PRP предлага много достъпна, изцяло естествена алтернатива на лекарства и стероиди, тъй който растежните фактори се произвеждат естествено от организма.

Понякога PRP може да помогне на Вашия домашен любимец да избегне операция.

Тромбоцитната маса при PRP метода се въвежда локално, в или около увредена става, сухожилие или да се използва под формата на гел за лечение на големи изгаряния или рани.

За какво се използва PRP терапията?

Как се извлича PRP?

Малко количество кръв се взема от вашия домашен любимец. Кръвта се обработва с помощта на специализирано оборудване (центрофуга), която концентрира тромбоцитите и плазмата. След като обработката на завърши, богатата на тромбоцити плазма се инжектира директно в зоната на увреждане.

Често задавани въпроси

Как се добива богатата на тромбоцити плазма?
Малко количество кръв се взема от вашия домашен любимец. Кръвта се обработва с помощта на специализирано оборудване (центрофуга), която концентрира тромбоцитите и плазмата. След като обработката на кръвта завърши, получената тромбоцитна маса се инжектира директно в зоната на увреждане.

Колко време отнема процедурата?
Времетраенето на процедурата е 60-90 минути и се извърша на място във клиника Ами вет.

Ще се нуждае ли моят домашен любимец от анестезия?
Не винаги. В някои случаи може да се наложи да седиране на Вашия домашен любимец, в зависимост от мястото на приложение.

След колко време има видим резултат от PRP терапията?
Терапевтичния ефект се проявява след 7-10 дни. Резултатите от PRP терапията варират в зависимост от увреждането, което се лекува. Петдесет процента от домашнитe любимци cе нуждаят от второ лечение с PRP терапия. резултатите варират в зависимост от увреждането или заболяването.

Колко време продължава терапевтичния ефект?
терапевтичните ефекти обикновено продължават между 6 и 9 месеца при кучета с лека до умерена артроза.

Има ли странични ефекти?
тъй като PRP е автоложен продукт от кръвта на домашният Ви любимец, обикновено се наблюдават минимални ефекти. Нашите лекари ще обсъдят всички рискове с вас преди процедурата. Веднага след PRP терапията, вашият домашен любимец може да демонстрира болка от инжекцията, която ще отшуми в рамките на 24 ч. Всички противовъзпалителни лекарства трябва да се избягват за период от 10 дни преди и PRP терапията.

Сравнение на терапията със Стволови Клетки и PRP

Как се извлича PRP?

ХАРАКТЕРИСТИКИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ PRP
Източник Костен мозък и мастни клетки Венозна кръв
Състав Недиференцирани клетки Фактори на растежа и цитокини
Механизъм на действие Диференциация в множество типове клетки, които санативни за специфичния орган или тъкан
Имуносупресивно и противовъзпалително
Регенерация на костите и тъканите
Противовъзпалителен и регенеративен потенциал
Ефикасност По-обещаващ от PRP и често използван при артрит Най-ефективно при по-млади пациенти с минимални странични ефекти
Усложнения Предимно болка и подуване Минимлани в сравнение със терапията със стволови клетки
Анестезия Да Само в ограничени случаи

Ами Вет е първата клиника в България, която предлага регенеративна терапия за Вашите любимци. Доверете се на нашия екип от специалисти с научен и практически опит в областта на регенеративната медицина.

В Ами Вет, нашата цел е да се справим с основната причина за заболяването, а не просто да лекуваме симптомите.
Работим усилено, за да предлагаме иновативни и ефективни лечебни методи.

Ние предлагаме единствена по рода си услуга и персонализирани планове за лечение, насочени към максимизиране на резултатите във възможно най-кратък период от време.

Обадете се днес! Очакваме ви!